10 Şubat 2015 Salı

Bir bilgisayarda 2 lokal sunucu çalıştırmak

Web uygulamalarımızı deneyebilmek için bilgisayarımıza geliştirdiğimiz platformu destekleyen sunucular kuruyoruz. Asp için Windows ile birlikte gelen IIS veya Php için XAMPP gibi. Ama bazen uygulama geliştirirken yerine göre Asp veya Php de kod yazıp denemeniz gerekiyor (en azından bana lazım oldu şimdi). Bu durumda bilgisayarınızda iki farklı servis sağlayıcının da kurulu olması gerekir. Peki hazırladığımız asp veya php sayfalarını diğer sunucuyu kaldırmadan nasıl çalıştıracağız ?

Biraz araştırdıktan sonra gördüm ki sunucuların kullandıkları portları değiştirmek yeterli oluyor bunun için. Genelde varsayılan olarak 80 portunu kullanıyorlar. Bunu değiştirmek için aşağıdaki adımları takip edin.

IIS için

Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > IIS (Internet Information Services)


Soldan "Default Web Site" seçtikten sonra sağdan da "Siteyi Düzenle" altındaki "Bağlamalar..." 'a tıklayın. 


Burada listede görünen bağlamaya tıklayıp düzenle deyin.


Gelen pencerede "Bağlantı Noktası" sunucunuzun kullandığı port oluyor. Bunu başka bir port numarasıyla değiştirebilirsiniz. Değişiklikten sonra "Tamam" demeyi unutmayın.

Bu değişiklikten sonra lokal sunucunuza ulaşmak için tarayıcıcınızın adres satırına artık atadığınız port numarasınıda ":" ifadesinden sonra girmelisiniz. Bu örnek için "localhost:83". Diğer sunucuya da eğer default ise direk "localhost" diyerek bağlanabilirsiniz.



XAMPP için

Eğer ilk olarak IIS kurduysanız, XAMPP'i kurduğunuzda Apache sunucusu aynı portu kullanmaya çalışacağından çakışıp başlamayacaktır. Bunu önlemenin yolu Apache sunucusunun kullandığı portu değiştirmektir. Bunun için XAMPP kontrol panelinden Apache için Config butonuna tıklayarak açılan menüden "Apache (httpd.conf)" seçeneğine tıklayın.


Açılan not defterinden "Listen 80" ifadesini bulup istediğiniz port değeriyle değiştirin (bu örnek için 31. portu seçtim). Daha sonra yine aynı not defterinden "ServerName localhost" ifadesininde bulup son kısmına belirlemiş olduğunuz port numarasını önüne ":" koyarak aşağıdaki gibi yazıp kaydedin. Şimdi Apache'yi Control Panel'den çalıştırabilirsiniz. 


Bu sunucuya ulaşmak için ise öncekinde olduğu gibi adres satırına "localhost:31" yazmanız yeterli olacaktır.


Görüldüğü gibi bilgisayarınızda iki farklı sunucuyu onlara farklı port değerleri vererek çalıştırabilirsiniz. Benim işime yaradığı ve çözümünü bulduğum için paylaşayım dedim. Eminin zaten çoğunuz biliyordur bunu ama bilmeyenler veya unutanlar için bir kenarda bulunsun.

Hepinize Kolay Gelsin!!!

@Emin_Ucer


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder