8 Haziran 2015 Pazartesi

Kısa Kısa: Kapalı Döngü Kontrol Nedir ?

Kapalı döngü kontrol, bir sistemin çıkış değerlerinin istenilen (referans) değerde olup olmadığını çıkışı ölçüp girişle karşılaştırarak karar veren ve eğer aynı değilse giriş ve çıkışı aynı seviye getirmeyi amaçlayan yönteme verilen isimdir. Çıkışı tekrar girişe götürerek bir geri besleme döngüsü oluşturduğu için bu ismi almıştır. Açık döngü kontrole göre sistemlerin sürekli kararlı ve istenilen noktada çalışmasını sağladığı için kontrol mühendisliğinde oldukça popülerdir.


Çevremizdeki çoğu sistem bu kontrol yöntemi ile çalışır. Klimaların ve kombilerin sıcaklık sabitleme üniteleri, arabalardaki hız sabitleme (cruise control) sistemleri, füze ve roketlerdeki hedefe kitlenme mekanizmaları ve çok daha karmaşık çoğu sistemde kapalı döngü kontrol kullanılır. Değişen tek şey ölçülen ve karşılaştırılan verilerin türüdür. Sıcaklık, hız, kimyasal miktar, ışık, basınç, kuvvet gibi fiziksel büyüklükler genelde elektriksel büyüklüklere çevrilerek döngü içerisinde gerekli işlemleri yapmak için bir mikro denetleyici (controller) ile işlenir. İşlenmiş verilerse tekrar fiziksel dönüştürücülerle (actuators) dış ortalama verilerek döngünün tamamlanması sağlanır.


Kapalı döngü elle yapılan manuel kontrolün bilgisayarlarla otomatik bir şekilde yapılmasıyla da açıklanabilir. Bu durum işlem odasının sıcaklığını gözlemleyip ısı üretecinin vanasını gerektiğinde açıp kapayarak sıcaklığı bir seviyede tutmaya çalışan bir operatöre benzetilebilir. Burada operatör hem çıkıştan(oda sıcaklığı) veri alan hem de bu veriyi işleyip kontrol eden(vana açıp kapama işlemi) bilgisayar olarak düşünülebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder